LG in beeld: “waarom kiezen we nog steeds voor de minst efficiënte oplossing?”

Wie vandaag een nieuwbouwhuis of renovatieproject opzet, denkt nog te veel in oplossingen die vandaag niet efficiënt meer zijn. Dat zegt Pieter Van Der Poorten, Sales manager bij LG Electronics, air solutions Belux: “waarom zou je kiezen voor twee systemen voor verwarmen en koelen, als je met één warmtepomp een geïntegreerde oplossing kan krijgen?”

Als je vandaag begint aan een nieuwbouwhuis, of je denkt na over een renovatie, dan begint dat vaak vanuit het oogpunt van verwarming. Dat gebeurt met enkele gerichte ingrepen: een huis met veel glas dat naar het zuiden wordt gericht en met een doordacht verwarmingssysteem voor als zonlicht alleen niet genoeg is.

Met de almaar beter geïsoleerde huizen komt daar evenwel een extra factor bij: het wordt té warm in de zomer. Ons huis oververhit. Daarom installeren we vervolgens een tweede systeem: airconditioning. Nochtans is dat volledig overbodig, aangezien je beiden – verwarmen en koelen – kan bereiken met één systeem: via een warmtepomp, of dit nu lucht/water is of lucht/lucht.

 

Energieneutrale woningen

Een energieneutrale woning is niet alleen de trend van vandaag, het is een noodzakelijke mentaliteit die we moeten aannemen. Bovendien worden energienormen alleen maar strenger, waardoor het eveneens belangrijk wordt om van bij het begin – bij het opmaken van de bouw- of renovatieplanning – na te denken over de juiste ingrepen om een huis te verwarmen. Door die almaar betere isolering is het bovendien essentieel om het koelelement mee te nemen in de plannen; je moet de overtollige warmte in de zomer ook weg krijgen.

Koeling wordt nog steeds voornamelijk gezien als een luxeproduct. Een airconditioning is immers geen goedkope oplossing. Daarom wordt er betrekkelijk weinig rekening mee gehouden van bij het begin – te vaak wordt er pas achteraf gekeken waar er koeling nodig is. Het is noodzakelijk dat we dat beeld bijstellen en ervoor zorgen dat koelen en verwarmen als een geïntegreerde noodzaak wordt gezien, wat logischer is vanuit zowel technisch als prijs/efficiëntiestandpunt. Daar heeft de overheid een belangrijke rol te spelen. Ze willen daarvoor bijvoorbeeld hernieuwbare energie promoten met behulp van onder meer zonnepanelen, maar dan moeten ze hiervoor wel een draagvlak creëren.

 

Overheidsperikelen

De overheid hinkt dus op twee gedachten: strengere normen, maar tegelijk een gebrek aan daadkracht. Ondertussen verstrengen de energienormen verder: vandaag moet een huis een E-peil van E40 halen, tegen 2020 moet dat E35 zijn – tegen 2021 zelfs al E30. Het gaat erg snel, en het noopt ons tot het zoeken van oplossingen. Maar daar knelt het schoentje: de normen zijn niet specifiek genoeg. Zelfs met een gasketel kan je immers nog aan de vereisten voldoen, en daarin zie je bijvoorbeeld in Nederland een duidelijker beleid. Daar kiezen ze nu al voor een volledig gasloze aanpak.

Als we willen evolueren naar woningen die écht energieneutraal zijn, dan is er nog heel wat werk te verzetten. En dat begint vanuit de overheid: we moeten nog meer en beter nadenken over hoe we onze woningen verwarmen en koelen. 

| Leestijd: